top of page
Pytania/Odpowiedzi

Czy przebywając w Polsce na paszporcie biometrycznym w ruchu bezwizowym mogę podjąć pracę?

Tak, jeśli twój pracodawca zarejestruje dla Ciebie w Urzędzie Pracy Oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy lub uzyska zezwolenie na pracę w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim.

​

Czy na wizie turystycznej mogę podjąć pracę?

Nie. Nie można podjąć pracy na wizie turystycznej.

​

Na podstawie jakiej wizy cudzoziemiec może pracować w Polsce?

Cudzoziemiec może podjąć pracę w Polsce, jeżeli posiada zezwolenie na pracę lub oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy oraz posiada wizę D lub C z wyjątkiem wizy wydanej w celu: 

  • Turystycznym – cel  wydania: „01”, 

  • korzystania z ochrony czasowej - cel  wydania: „20”, 

  • przyjazdu ze względów humanitarnych, ze względu na interes państwa lub zobowiązania międzynarodowe – cel  wydania: „21”. 

​

Złożyłem wniosek o pobyt czasowy, otrzymałem stempel w paszporcie. Czy mogę swobodnie podróżować?

Nie. Stempel potwierdza, że w terminie złożyłeś wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy, Twój pobyt uważa się za legalny od dnia złożenia wniosku do dnia, w którym decyzja w Twojej sprawie stanie się ostateczna. Stempel nie uprawnia do przekraczania granicy. Możesz wyjechać do kraju pochodzenia, ale aby wjechać ponownie do Polski musisz uzyskać wizę.

​

Ile trwa uzyskanie zezwolenia na pobyt?

W praktyce, obecnie, postępowanie o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy trwa ok. 6-7 miesięcy.

​

Od czego zależy długość udzielonego zezwolenia na pobyt i pracę?

Okres ważności zezwolenia na pobyt czasowy i pracę jest uzależniony od okresu zatrudnienia wskazanego przez pracodawcę w załączniku nr 1 do wniosku o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy. 

​

Czy mogę zmienić zezwolenie na pobyt czasowy i pracę jeśli planuję zmienić pracodawcę? 

Nie. Nie ma możliwości zmiany zezwolenia na pobyt czasowy i pracę, gdy chcesz zmienić pracodawcę. Należy złożyć nowy wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy i pracę u nowego pracodawcy.

​

Pracuję u dwóch pracodawców. Czy mogę złożyć wniosek o pobyt i pracę dla dwóch pracodawców?

Tak. Należy do wniosku o pobyt załączyć dwa załączniki nr 1. Każdy z pracodawców musi wypełnić i podpisać załącznik nr 1. 

​

Uzyskałem w Polsce zezwolenie na pobyt czasowy i pracę. Chciałbym teraz uzyskać zezwolenie na pobyt czasowy dla żony i dzieci. Czy jest to możliwe?

Tak. Twoja żona i dzieci mogą ubiegać się o zezwolenie na pobyt w związku z pobytem z Tobą. Zezwolenie otrzymają maksymalnie na czas długości Twojego zezwolenia na pobyt

​

Złożyłem wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy i pracę - czy mogę pracować w trakcie toczącego się postępowania?

Możesz pracować jeżeli:

  • posiadasz, i przed dniem złożenia wniosku o pobyt posiadałeś, zezwolenie na pracę lub oświadczenie pracodawcy zarejestrowane w Powiatowym Urzędzie Pracy, lub

  • posiadałeś już zezwolenie na pracę lub zezwolenie na pobyt czasowy w celu wykonywania pracy i kontynuujesz zatrudnienie o u tego samego pracodawcy na tym samym stanowisku, lub

  • jesteś zwolniony z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę.

​

Założyłem w Polsce spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, jestem wspólnikiem i członkiem zarządu a także pracuję w niej jako pracownik. Czy mogę ubiegać się o zezwolenie na pobyt czasowy i pracę?

Nie. Powinieneś wystąpić o  udzielenia zezwolenia na pobyt w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej. Dodatkowo powinieneś uzyskać zezwolenie na pracę na stanowisku, na którym pracujesz w założonej przez siebie spółce.

​

Zostałem zwolniony z pracy na podstawie, której uzyskałem zezwolenie na pobyt. Co powinienem zrobić?

Jesteś zobowiązany, zgodnie z art. 113 ustawy o cudzoziemcach, w terminie 15 dni roboczych, zawiadomić wojewodę, który udzielił zezwolenia, o ustaniu przyczyny udzielenia zezwolenia (jeżeli zezwolenia udzielił Szef Urzędu do Spraw Cudzoziemców w drugiej instancji, zawiadomienie kieruje się do wojewody, który orzekał w sprawie w pierwszej instancji). Zawiadomienie należy złożyć w formie pisemnej w Biurze Podawczym Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego lub wysłać pocztą. Jeżeli tego nie zrobisz możesz spotkać się z odmową udzielenia kolejnego zezwolenia na pobyt czasowy.

​

Dostałem decyzję odmowną, nie udzielono mi zezwolenia na pobyt czasowy. Kiedy muszę wyjechać z Polski?  

Jesteś zobowiązany opuścić terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia, w którym decyzja o odmowie udzielenia Ci zezwolenia na pobyt czasowy stała się ostateczna (tzn. minął termin na wniesienie odwołania, a Ty nie złożyłeś odwołania do Szefa Urzędu lub jeśli zrzekłeś się prawa do wniesienia odwołania).

KontaKt

Legalizer

biuro:
ul. Chełmska 21

00-724 Warszawa

​

(prosimy o wcześniejsze umówienie spotkania)

​​

Tel: +48 660 181 105

​​

info@legalizer.pl

​

Twoja wiadomość została wysłana!

  • Facebook

© 2019 @ RiM Graphics

bottom of page